Sta stil, luister, leer, ontmoet
Op maandag 1 juli herdenken en vieren we in heel het land de afschaffing van de slavernij, ook in Zutphen. Keti Koti betekent ‘ketenen gebroken’ in het Sranantongo. We nodigen jong en oud van harte uit om samen stil te staan bij dit belangrijke moment in onze geschiedenis. De officiële herdenking Keti Koti vindt plaats in wijkcentrum Waterkracht en is voor iedereen toegankelijk. [Meer info in de tekst onder de afbeelding.]

Rondom deze herdenking organiseert Wijkcentrum Waterkracht in samenwerking met Irene Kriek (Woest Oost) en de gemeente Zutphen een gevarieerd programma, met activiteiten voor jong en oud, van muziekworkshops en filmvertoningen tot voordrachten met nagesprek en een gezamenlijke maaltijd. Het programma biedt ruimte voor ontmoeting, verdieping en verbinding. Voor kinderen en volwassenen zijn er ritmische muziekworkshops waarbij we samen trommelen, geleid door Frank Ong Alok en Wolfram Reisiger. We delen een kom warme pindasoep (neem je eigen kop en lepel mee!). ’s Avonds gaan we met elkaar in gesprek over slavernijverleden en hedendaags racisme met spreker Marion Deneus en gespreksleiders Irene Kriek en Toetsie Lugtigheid.
Samen staan we stil bij het verleden én de toekomst. Tijdens het officiële herdenkingsmoment om 20.00 uur luisteren we naar toespraken van onder andere Eva Boswinkel, wethouder inclusiviteit van de gemeente Zutphen. Johannes Sana neemt ons mee in het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden. Stadsdichter Dietske Geerlings en Toetsie Lugtigheid dragen een bijzonder gedicht voor, dat voortkomt uit een dialoog tussen beiden. Aan het einde van de herdenking houden we gezamenlijk een moment van stilte en luisteren we naar spoken word van Dean Bowen. Daarna is er voor iedereen die dat wil gelegenheid om bloemen te leggen.
Aansluitend na de herdenking bekijken we de documentaire ‘Wit is ook een kleur’ van Sunny Bergman en sluiten we de avond af met een nagesprek, waarin Anthony Heidweiller ons meeneemt in de het gesprek over gelijkwaardigheid, inclusie, discriminatie en institutioneel racisme. We eindigen de avond met ruimte voor ontmoeting en gesprek.
—-
Programmaboekjes zijn te krijgen bij o.a. Wijkcentrum Waterkracht. Je kunt ook hier het programmaboekje in PDF downloaden.


