Vrijwilligerswerk

Bij Wijkcentrum Waterkracht werken we met een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Een leuke manier om andere mensen te ontmoeten, je vaardigheden te ontwikkelen, en van waarde te zijn voor je buurtgenoten. Wil je bij ons aan de slag? Dan vind je hieronder meer informatie.

Wie kunnen er bij ons terecht?

 • Woon je nog niet zo lang in Nederland en wil je de taal beter leren spreken? Of zoek je vrijwilligerswerk als onderdeel van je inburgering? Je bent welkom in ons team.
 • Zit je al heeeeel lang zonder werk, of ben je uitgevallen door bijvoorbeeld een verslaving of psychische problemen, maar zou je wel weer naar betaald werk of een opleiding willen toewerken? Bij ons kan je de draad weer op pakken, ook als dat soms met vallen en opstaan gaat.
 • Zit je in de ziektewet of heb je het stempel arbeidsongeschikt, maar heb je het gevoel dat je van thuiszitten alleen maar ongelukkig wordt? Kom ontdekken en laten zien wat je nog wél kunt! Je kan op zoveel manieren van waarde zijn. Betaald werk is niet het enige!
 • Doe je een horeca opleiding (entree of mbo2) of een mbo zorg & welzijn, of zoek je een plek voor een snuffelstage of maatschappelijke stage? Leuk, we hebben je er graag bij!
 • Ook welkom als je gewoon tijd over hebt en geen zin om achter de geraniums te zitten of non-stop op je telefoon te kijken om de tijd te doden.
 • Let op! Als je een actieve verslaving hebt, kan je niet bij ons terecht.


Hebben we plek?

We hebben bijna wekelijks nieuwe vrijwilligers die starten, dus handigst is als je vooraf belt of even binnenloopt om te kijken of er plek is. Zitten we vol, dan kijken we alsnog graag of we een plekje voor je kunnen maken. Dat hangt ook af van het type werk dat jij graag doet of in wilt doorgroeien. Vrijwel iedereen draait bij ons vast een of meer dagdelen per week mee. We hebben in principe twee shifts:

 • 9 tot 13:00u
 • 13 tot 17:00u

Afhankelijk van jouw eigen behoefte en beschikbaarheid, en hoeveel ruimte wij in ons rooster hebben, spreken we af welke momenten jij aan de slag kunt.


Praktische informatie

 • Werk je in de keuken, dan draag je voor je eigen veiligheid een spijkerbroek en dichte schoenen. Wij zorgen voor de rest.
 • Als je wekelijks actief wil zijn, en we op je kunnen rekenen, hebben we een vrijwilligersvergoeding voor je van 1,50 per uur met een max van 210,- per maand. Deze vergoeding is bedoeld als tegemoetkoming voor je reiskosten en telefoonkosten. (Let op, hiermee kom je niet in de problemen als je een uitkering hebt. Je mag dit bedrag wettelijk krijgen naast je uitkering.)
 • Als vrijwilliger in het wijkcentrum ben je veel in contact met kinderen en kwetsbare mensen. Daarom vragen we alle vrijwilligers om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in te leveren. De verklaring is een van de manieren waarmee we borgen dat we een veilige omgeving bieden. Wij helpen je met het aanvragen van deze verklaring. De VOG is voor jou kosteloos.


Kennismaking

Wil je graag bij ons als vrijwilliger of stagiair komen werken? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. In dat gesprek horen we graag meer over jou en waar je naar opzoek bent, vertellen wij meer over onze organisatie, wat we belangrijk vinden in ons team, en welke werkzaamheden we wellicht voor je hebben. Zie onze contactgegevens op de Contact pagina. (Afspraken maken loopt het snelst via onze email.)

Vertrouwenspersoon

Mocht er iets zijn waar je in vertrouwen over wilt praten, over iets dat dat met Waterkracht te maken heeft en de mensen die er werken of te gast zijn, dan maken we daar meteen tijd voor. Als je het gevoel hebt dat je niet bij een van de vaste teamleden terecht kunt, om wat voor reden ook, dan kun je afspreken met onze vertrouwenspersoon.

Vrijwilligersverzekering

De gemeente Zutphen heeft een vrijwilligersverzekering afgesloten voor vrijwilligers. Meer informatie hierover: VNG vrijwilligersverzekering Centraal Beheer. Voor aangifte van schade kunnen vrijwilligers terecht op de website van Gemeente Zutphen.