In zak en as? Geen nood! Bezoek de ‘Wasstraat van Hoop’

Wat was het GAAF, de Wasstraat van Hoop, afgelopen vrijdag bij Waterkracht voor de deur!! 💛🧼 Geniet je nog even samen met ons na? In het Contact een mooi stuk erover, morgen op je deurmat! Met prachtige foto’s van Christine van Rooijen.

Lees het artikel hier: https://www.contactzutphen.nl/nieuws/maatschappij/488362/in-zak-en-as-geen-nood-bezoek-de-wasstraat-van-de-hoop

De Wasstraat van Hoop onder leiding van theatermakers Merel Rutgers en Noa Pylyser is onderdeel van het programma Kunstkracht, een samenwerking van Muzehof Centrum voor de Kunsten en Wijkcentrum Waterkracht en partners.

‘Kinderen bedenken Wasstraat van hoop’

Op vrijdag 31 mei is tussen 13:30 en 14:30 een ‘Wasstraat van hoop’ te beleven bij Wijkcentrum Waterkracht in Zutphen. De Wasstraat is een presentatie gemaakt door basisschoolkinderen in Waterkwartier en dient ter afsluiting van een van de projecten in Kunstkracht. Dit is een samenwerking tussen Muzehof centrum voor de kunsten en Wijkcentrum Waterkracht.

Muzehof en Waterkracht willen dat de kunsten ruimte en inspiratie kunnen bieden om een betere toekomst te verbeelden. Zij denken dat samen cultuur maken nieuwe dromen kan opleveren, die levend gehouden worden. Het hoofddoel is verbeeldingskracht te versterken, inspiratie te zoeken en handvatten om met wijkbewoners een mooie toekomst voor de wijk te verbeelden. Een onderdeel van dit project is ook dat 100 leerlingen in Waterkracht worden aangesproken om mee te denken over wat ‘hoop’ is en hoe je deze krijgt. 

In de afgelopen weken zijn 2 theatermakers, Noa Pylyser & Merel Rutgers, onder andere te gast geweest op basisscholen de Achtsprong, de Flief, de Parel en in de taalschakelklas op de Waaier. Zij hebben workshops mogen geven rondom het onderwerp ‘hoop’.

De basisschoolkinderen hebben erg geholpen bij het zoeken, zien en vooral te verspreiden van hoop! Volgens de kinderen wordt hoop namelijk alleen maar meer wanneer je die ook kunt delen en doorgeven. Daarom wordt er op 31 mei een ‘Wasstraat van hoop’ gemaakt die te bezichtigen is voor alle andere klassen en aansluitend ook voor ouders en wijkbewoners.

Iedereen is welkom in de Wasstraat die op vrijdag 31 mei gebouwd gaat worden bij Wijkcentrum Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106 in Zutphen. De ervaring duurt ongeveer een half uur en is na 13:30 tot 14:30 om het half uur te bezichtigen – geen auto nodig want deze wasstraat is voor de ziel! 

Dit alles is onderdeel van Kunstkracht in het Waterkwartier, een samenwerking tussen Muzehof centrum voor de kunsten, Stichting Lokaal, Wijkcentrum Waterkracht, Bij de Bieb, Stichting Perspectief en Dat Bolwerck. Kunstkracht in het Waterkwartier wordt gesteund door het VSBfonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie, Het Cultuurfonds Gelderland en gemeente Zutphen.

Maakplaats geopend!

Yes, Waterkracht heeft een Maakplaats! Afgelopen januari werd de maakplaats feestelijk geopend. We hebben een mooi programma aan maakworkshops om kennis te maken met de Maakplaats in het algemeen, en met nieuwe technieken zoals linosnijden, boetseren, vilten of zeefdrukken. Heb je al een keer deelgenomen aan een Maakplaats workshop, dan kun je ook gebruik maken van de Open Maakplaats.

Hoe alles werkt en wat het kost hebben we voor je op een rij gezet op de ‘Maakplaats’ pagina op deze website. Die bereik je via het menu, hier bovenaan op deze website. Bij Waterkracht is ook een papieren workshopprogramma te krijgen bij de balie.

Nieuwsgierig maar nog niet meteen inschrijven? Kom dan een keer op vrijdagochtend tussen 10 en 12:00u om het hoekje kijken als er een workshop gaande is.

Samen Zingen

Wist je dat samen zingen hetzelfde gelukshormoon geeft als knuffelen? Kom een keertje meezingen op dinsdagavond – alle leeftijden, alle niveaus. Geen ervaring? Geen probleem!

Samen met zangeres Elea Bekkers gaan we allerlei verschillende liederen zingen en genieten!

Data: 9, 16, 23 en 30 januari
Tijd: 19:00 – 20:30

Kosten €2,50 per keer. Als je niet alle 4 de keren kan, is niet erg. Opgeven kan via post@wijkcentrumwaterkracht.nl of binnen bij de bar van Waterkracht. We hopen je te zien!

Workshops klei

In de Maakplaats in Waterkracht kan je aan de slag met je eigen project. Om je op weg te helpen organiseren we de komende tijd elke maand een proefmaand in bepaalde technieken. Afgelopen maanden waren we aan het borduren, houtbewerken en linosnijden. Komende maand staat er KLEI op het menu!

Deze vrijdag starten we we met een eenvoudig potje maken. We werken vooral met de hand, maar geven ook een demonstratie op de draaischijf, zodat iedereen die de komende weken meedoet hier ook even wat op kan proberen.

De workshops zijn wekelijks op vrijdagochtend tussen 10 en 12:00u. Je betaalt €2,50 per keer. Wil je daarna nog verder werken aan je eigen projecten, staat de maakplaats voor je open. Wil je meedoen? Geef je op via post@wijkcentrumwaterkracht.nl!

Tot vrijdag! 🤗

// De workshops zijn onderdeel van het project Kunstkracht dat Wijkcentrum Waterkracht uitvoert met de Muzehof en partners. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door VSB Fonds, Cultuurfonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. //

Vacature Vrijwilligerswerk Maakplaatsbeheerder

(in overleg, 4 tot 16 uur per week)

In Wijkcentrum Waterkracht is een kleine maakplaats, van waaruit we allerlei maakactiviteiten organiseren voor buurtbewoners van alle leeftijden. We werken met hout, klei, verf, papier, druktechnieken, elektronica en meer. Ook werken we veel met restmaterialen en beschikken we o.a. over enkele 3D printers. We zijn op zoek naar een maakplaats-beheerderdie wil bijdragen aan het uitbouwen van onze maakplaats tot een gave plek waar mensen nieuwe vaardigheden opdoen, talenten ontdekken, nieuwe mensen leren kennen en elkaar op weg helpen. 

De maakplaats-beheerder: 

  • zorgt dat de materialen en gereedschappen in de maakplaats steeds klaar voor gebruik zijn;
  • zorgt voor het voorraadbeheer van de basismaterialen en bereidt bestellingen voor die nodig zijn voor (nieuwe) workshops;
  • verzorgt desgevraagd de praktische voorbereiding van workshops;
  • zorgt voor de reparatie of vervanging van kapot gereedschap;
  • werkt samen met workshopleiders en de maakplaats-coördinator om alle activiteiten af te stemmen.

Meer lezen over wie we zoeken, wat we bieden en hoe je kan reageren? Bekijk de volledige vacaturetekst!

.

Ouder & Kind Festival ´Get Together´ 11 december

Zondag 11 december zijn ouders samen met de kinderen van 11.00 tot 16.30 uur welkom in Wijkcentrum Waterkracht (Ruys de Beerenbrouckstraat 106) om elkaar te ontmoeten en mee te doen aan allerlei gratis activiteiten, georganiseerd door ouders uit de wijk en de rest van Zutphen. We delen graag hoe dit geweldige initiatief tot stand is gekomen. 

Moeders Roos en Elise gaan in de aanloop naar het Festival 5 middagen met de Fietselaar door de wijk Waterkwartier. Met deze bijzondere oplaad-bakfiets halen zij verhalen op over opvoeden en opgroeien. Of zoals een wijkbewoner zo mooi samenvatte: “Om de deuren wat meer open te zetten voor verbinding met elkaar”. Alle verhalen weven Roos en Elise tijdens het Festival tot een tapijt. Natuurlijk doen ze dat samen met de ouders en kinderen die mee willen doen. 

Moeders Hind en Meryem gaven de allereerste aanzet tot het Festival. Ze kenden elkaar niet, totdat Karin (de directeur van kindcentrum De Waaier) en Esther (van #OPLADERS) hen met elkaar in contact brachten. Al snel was er een klik en kwamen de eerste initiatieven van de moeders op gang; het verhelderen van het Nederlandse onderwijssysteem en het organiseren van een Iftar-maaltijd. Dat smaakte naar meer, dus nu het Festival. 

Omdat Meryem zo blij wordt van koken, valt er genoeg te smullen tijdens het festival. Moeder Sanne ontmoette Esther tijdens het Ouder & Kind Café (Home-Start Humanitas) en zit ook in de organisatie: “Ik vind het super leuk om andere ouders te ontmoeten en ik deel graag waar ik blij van word. Dat is onder andere dingen maken. Zo heb ik de poster voor het Festival vorm gegeven en denk ik mee over het totale plaatje”. Esther: “Je geeft en ontvangt energie! Je bent niet óf vrager, óf ondersteuner. Vaak ben je het allebei. Soms kun je zelf een steuntje in de rug gebruiken, soms help je een ander.”

Het Ouder & Kind Festival staat bol van deze oplaadmomenten. Voor ouders én kinderen is er genoeg te doen: handen laten beschilderen met henna, schminken, knutselen, technische skills testen in De Maakplaats (ervaring is niet nodig!), samen meedoen met Wobbelyoga en nog veel meer. 

Download hier het volledige programma >>

Eerste klas ‘Back to School’ afgerond met diploma uitreiking

Afgelopen week kregen de laatste 9 studenten van de Entreeopleiding in Wijkcentrum Waterkracht hun diploma uitgereikt. Blije gezichten na 1,5 jaar studeren en werken. Voor het project bundelden ROC Aventus en Waterkracht de krachten. Voor de studenten met een uitkering leverde ook GelreWerkt een bijdrage.

De lessen vonden plaats in het laagdrempelige wijkcentrum. De studenten zijn voornamelijk volwassenen uit de wijk Waterkwartier, die nog geen (Nederlands) diploma op zak hadden. Hun leerbanen hadden zij bij verschillende leerbedrijven in en om Zutphen, variërend van dienstverlening en zorg, tot horeca, van fietstechniek tot detailhandel. Van de groep van 17 die zomer 2020 met de studie startte, behaalden dit jaar 13 deelnemers hun diploma. Op de feestelijke bijeenkomst hebben de studenten in het bijzijn van familie en vrienden hun diploma ondertekend. Studente Tekleweyni uit Eritrea mocht haar diploma in ontvangst nemen samen met haar dochter van 3 en baby Petros, waar ze op 14 juni van is bevallen. Enkele gediplomeerden zijn inmiddels al begonnen aan een mbo2 opleiding of starten daar binnenkort mee. 

Start nieuwe klas in Waterkracht
In januari 2023 start een nieuwe klas in Waterkracht. Mensen die interesse hebben kunnen contact opnemen of binnenlopen bij Waterkracht. Voor mensen die eerst hun taal of computervaardigheden willen bijspijkeren, is er van september tot en met december mogelijkheid een voorbereidend traject te volgen. 

In verband met vakantie is Waterkracht van 22 juli tot en met 7 augustus gesloten. Vanaf 8 augustus staan de deuren op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur weer open.

https://www.contactzutphen.nl/nieuws/onderwijs/427739/diploma-uitreiking-back-to-school

Zomerschool 8 tm 19 aug

In de laatste twee weken van de zomervakantie organiseren de partners uit het Tel Mee Met Taal project een twee weken durende ‘Zomerschool’. Een uitgebreid programma van heel verschillende activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. Ook deelname of betrokkenheid van ouders is heel welkom!

Download het Zomerprogramma in PDF hier.

Wil je je (kind) aanmelden voor een of meer activiteiten? Mail naar post@wijkcentrumwaterkracht.nl. Vermeld in je mail de naam en leeftijd van je kind en graag je 06 nummer, en de activiteit (naam en datum) waarvoor je je aanmeldt.